Hozzávalók
0,5 kg finomliszt
15 dkg kristálycukor
2,5 dkg élesztő
20 dkg margarin
1 csipet só
víz +
cukros kakaópor
Elkészítés
1 A lisztet, cukrot, sót, margarint és az élesztőt összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy egy közepes puha tésztát kapjunk dagasztás után. Majd 10 percet kelni hagyjuk, utána egy fél cm-es vastagságú téglalapot nyújtunk belőle, ízlés szerint cukros kakaóval megszórjuk, pár csepp vízzel meglocsoljuk, majd szorosan feltekerjük és ujjnyi vastagságúakra szeleteljük. Olajozott tepsire rakjuk és 10-15 perc kelesztés után 180 fokon kisütjük
-------------------------------------------------------------
Kakaós csiga
Alap kelttészta (Lianna receptje)
1 kis kefír
fél kg liszt
fél dl olaj
fél dl tej+pici cukor+fél kocka friss élesztő
só(ha édeset csinálsz akkor csak egy csipet és 3 kanál cukor)
Ha túl kemény akkor tej ha lágy akkor liszt.(függ a liszt minőségétől, a kefír sűrűségétől)
Az egészből tésztát dagasztani és egy órát meleg helyen keleszteni. Ebből lehet kakaós csigát, buktát, bármilyen sós kiflit, csigát, stb. csinálni. Ebből az adagból 12-15 db péksüti lesz, attól függ, hogyan formázod.
Töltelék: puha margarint kikeverünk ízlés szerinti mennyiségű kristálycukorral és cukrozatlan kakaóporral. Lehet simán csak a cukrot a kakaóval vegyíteni és úgy a tésztára szórni, a margarinos megoldás- amit szintén Liannától tanultam- azért jobb, mert nem szóródik szanaszét miközben a csigákat gyártjuk.
Elkészítés:
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra, majd egyenletesen rákenjük a töltelékünket.
A rövidebb oldalánál fogva feltekercseljük és egy éles késsel 2 cm vastagságú tekercseket vágunk belőle. Ha közben kicsit eldeformálódnak kézzel visszaigazgatjuk és tepsibe-sütőlemezre rakjuk őket egymástól 5-6 cm távolságra, mert megnőnek. Letakarva még kb. negyed óráig meleg helyen kelesztjük, végül nem túl forró sütőben, közepes lángon aranybarnára sütjük.
Közben, mikor már elkezd pirulni, óvatosan meglocsolgatjuk vagy ecsettel lekenjük vaníliás tejjel. (1-2 dl tejbe 2 vaníliás cukrot vagy némi vaníliaromát elkeverünk) Ezt mikor kivesszük a sütőből mégegyszer megismételjük. Ettől nemcsak ízletesebb, hanem isteni puhák is lesznek a sütijeink.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
------------------------------------------------
|